Teraz jest Wt wrz 07, 2010 4:24 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: S-21 remont w miarĄ™ obrazowo
PostNapisane: Śr lut 04, 2009 5:37 pm 
NOVICE MEMBER

Witam. Jako że na zacnem forum nie umieściłem jeszcze nic konstruktywnego postanowiłem że umieszczę zgrabną… dokumentację remontu silnika S-21. Niby więkrzość wie...ale myślę że fotki pomogą… osobom które chcą… zaczą…ć przygodę z zagadnieniem :)
Tak więc zszedłem do garażu, zpode stołu wytaszczyłem takiego sobie S-21 i myśle zmontuje co by ładnie było.
Jak wyglą…da S-21 każdy wie, rozmontowałem, popatrzyłem i jedziemy se szlifem :).

[img][img]http://images41.fotosik.pl/56/818ed72d49262dd1.jpg[/img][/img]
wa tak zwanem międzyczasie pora na zakupy. Zakupiono jadą…c od dołu:
-nową… miskę olejową…, panewki, wał korbowy, nowe korbowody, pierścienie dystansowe wału, koła rozrzą…du, wałek rozrzą…du, tłoki ,sworznie, pierścienie, nową… głowicę nieuzbrojoną… jako wiadomo że nowe uzbrojone się pokończyły, sprzęgiełko, do tego:termostat,uszczelki, filterki , świece, zaworki, wałeczki, laseczki, dźwigienki, śrubeczki, kapturki na zaworki, pokrywę, pompe oleju, i chyba tyle. Rozkładamy na kocu i sprawdzamy co mamy 8)

[img][img]http://images31.fotosik.pl/452/9fedc20ccd59a78e.jpg[/img][/img]
Jak mniej więcej wszystko mamy odbieramy se szlifu klamoty, blok co widać wyżej, wał co poniżej:
[img][img]http://images36.fotosik.pl/57/44c7ca7b93233e6d.jpg[/img][/img]
i wstępnie składamy.
Łożysko ciach ciach... 8)
Obrazek
koło i dystance ciach ciach....
Obrazek
paneweczki ciach ciach 8)
Obrazek
nowe korbowody z tłokami ciach....
Obrazek
i wszystko ładnie kluczykiem skręcamy
Obrazek
otrzymujemy ciach 8)
Obrazek
teraz do tego nowy rozrzą…d...ciach :)
Obrazek
od innej strony mamy :
Obrazek
sprzęgiełko:
Obrazek
osiowanie sprzęgiełka przy pomocy wałka sprzęgłowego w moim przypadku nieco obudowanego :lol:
Obrazek
jak to mamy to dół zamykamy 8)
Obrazek
głowiczka ...ciach...
Obrazek
nieco "umajamy" 8)
Obrazek
i gotowe :wink:
Obrazek
w następnym odcinki może jakiś dolniak? co do filtra powietrza postaram sięby był mniej obskurny :wink:
Acha- remont ten nie jest przeznaczony dla "ortodoksów", są…tu pewne elementy inne jak w oryginale- typu alternator, gaźnik Weber i kilka innych. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 04, 2009 8:35 pm 
NOVICE MEMBER

Fajowo to wszystko skleciłeś. Może się komuś przyda taka instrukcja..

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 04, 2009 10:25 pm 
NOVICE MEMBER

Takie mało pytanko :) , czy po złożeniu silnika na nowych panewkach ( głównych i korbach), wał można obrócić swobodnie czy trzeba urzyć większej siły. powoli składam swój silnik i zaniepokoiło mnie to że wał strasznie cięzko sie obraca (trzeba urzyć sporej siły). Czy to normalne?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 04, 2009 10:36 pm 
NOVICE MEMBER

Super fotorelacja.
Ja jestem przed remontem dlatego z przyjemnością… obejrzałem
Mam dolniaka i górniaka w nieznanym stanie, jestem na etapie kompletowania części.
Bardzo proszę o jakieś praktyczne porady jako uzupełnienie dla ludzi z niewielkim doświadczeniem w temacie, byłby ładny poradnik.

Pozdrawaim, acha no i czekam na dolniaka :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 04, 2009 11:10 pm 
MEMBER

A jak temat nieszczęsnego uszczelnienia tym nieszczęsnym sznurem ?

Jaki zastosowałes luz osiowy ?

SHL M11 '66
SHL M06-T '60
Junak M10 '62
GG 3829726

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2009 10:30 am 
NOVICE MEMBER

A jaki czas został poświęcony na złożenie tego silniczka?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2009 12:46 pm 
NOVICE MEMBER

Stawiar napisał(a):
Takie mało pytanko :) , czy po złożeniu silnika na nowych panewkach ( głównych i korbach), wał można obrócić swobodnie czy trzeba urzyć większej siły. powoli składam swój silnik i zaniepokoiło mnie to że wał strasznie cięzko sie obraca (trzeba urzyć sporej siły). Czy to normalne?

Wał składamy najpierw bez sznura tylnego- sznur nowy daje olbrzymie opory, ciężko wał przekręcić przy pomocy łyżki do opon. Wkładamy wał, skręcamy panewki główne i w takiej pozycji powinien dać się obrócić bez problemu ręką…, jeśli nie jest tak problemem może byćosiowosć kadłuba, jesli nie zostałą… poprawiona (nie zawsze trzeba poprawiać) to wał jest nieco koszony i o ile średnice czopów są… ok, to naprężenia powodują… tarcia. Po włożeniu tłoków i spięciu panewek korbowych wał się obraca stosunkowo ciężko( śrubokrętem włożonym między śruby koła zamachowego ruszy) , ale to wynika z tarcia pierścieni o cylinder (słuchać taki szum) to jest normalne. Po włożeniu nowego sznura wał staje "okoniem" ale powinien dać się przekręcić łyżką…d o opon włożoną… między śruby kołą… zamachowego.

Kurde, nie umiem cytować kilku pytań w jednym wą…tku :oops: to będzie tak:

Co do porad ogólnych wszystko napisać to ciężko, jest jedna rada taka ważna :) , jak się rozbierze silnik który już ktoś kiedyś naprawiał ( a takich jest znakomita więkrzość) to wcale nie znaczy że trzeba go złożyć tak jak się rozłożyło. Najczęstrze byki to powkładane odwrotnie tłoki, korbowody i pierścienie. Co do rad to trzeba pytać z czym ma się problem, problemy wychodzą… na bierzą…co. i ksią…żka obowią…zkowo!
Co do luzu osiowego: udał mi się zejść do 0,2mm, jest to luz poprawny, z tym że w dawnych czasach były dostępne 4 grubości pierścieni przednich dystansowych, obecnie dostępne są… niemal wyłą…cznie nominały, jeśli się nie mieścimy w ksią…żkowym luzie, trzeba szukaćnadwymiarów -trudne ale możliwe. Sznur grafitowy, żukowski bez oleju nie cieknie :wink:
Co do czasu to popołudniami zamiast oglą…dania telewizji około miesią…ca. można szybciej ale w sklepie tłok kosztuje ok 90pln sztuka, czas zchodzi głównie na szukanie przyzwoitych cenowo części.
pozdrawiam

Ostatnio edytowano Cz lut 05, 2009 1:00 pm przez paderewsku, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2009 12:56 pm 
MEMBER

paderewsku napisał(a):
Stawiar napisał(a):

Wał składamy najpierw bez sznura tylnego- sznur nowy daje olbrzymie opory, ciężko wał przekręcićprzy pomocy łyżki do opon. Wkładamy wał, skręcamy panewki główne i w takij pozycju powinien dać się obrócić bez problemu ręką…, jeśli nie jest tak problemem może byćosiowosć kadłuba, jesli nie zostałą… poprawiona (nie zawsze trzeba poprawiać) to wał jest nieco koszony i o ile średnice czopów są… ok, to naprężenia powodują… tarcia. Po włożeniu tłoków i spięciu panewek korbowych wał się obraca stosunkowo ciężko( śrubokrętem włożonym między śruby koła zamachowego ruszy) , ale to wynika z tarcia pierścieni o cylinder (słuchać taki szum) to jest normalne. Po włożeniu nowego sznura wał staje "koniem" ale powinien dać się przekręcić łyżką…d o opon włożoną… między śruby kołą… zamachowego.

Daje sobie ucią…ć ręke jak nie będzie kapał albo nawet lał olejem z tego uszczelnienia. Wg. Mnie sznur powinien byc zajebiście mocno ubity przed położeniem wału na pawewki. A jeżeli Twój blok nie ma osiowości to zapomnij o ciśnieniu za ok 500km, spadnie na Piekny czerwony kwadracik na wolnych (miałem tak we własnym silniku), lezy pod ścianą… do dzisiaj i nie wiadomo co z nim robić.

Pozdrawiam

SHL M11 '66
SHL M06-T '60
Junak M10 '62
GG 3829726

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2009 10:09 pm 
NOVICE MEMBER

Witam
Ładnie to tak się chwalić czyimś silnikiem ? :D Jestem z niego baardzo dumny WIELKIE PODZIą˜KOWANIA

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2009 10:44 pm 
NOVICE MEMBER

...tak nie wiem....ładnie, nie ładnie....nigdzie nie wspomniałem że wykonywałem dla Szanownego Kolegi, co z ogromną… przyjemnością… notabene wykonałem,....prowadziłem bardzo skrupulatną… dokumentację tego remontu, jak i będę prowadził każdego następnego, pomyślałem że warto coś takiego napisać na tym forum, a zdjęcia z tego remontu były najbardziej systematycznie prowadzone przezemnie z tą…d najbardziej obrazowe. Jeśli nie powinienem ich umieszczać niezwłocznie post usunę :oops:

Tytuł:
PostNapisane: So lut 07, 2009 11:44 pm 
NOVICE MEMBER

Wszystko ładnie, pieknie ale jakbys jeszcze podał mniejwięcej jakie koszty poszły na części to już w ogóle dokumentacja "Ful wypas"

Tytuł:
PostNapisane: So lut 07, 2009 11:55 pm 
NOVICE MEMBER

co do kosztów to są… zgodne ze zdrowym rozsą…dkiem, nie piszę o tym z tego względu że zaraz rozpętała by się wojna że" są…siad mojego są…siada to taki remont za XXX zł zrobił" :=9 i jest hoho :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 08, 2009 12:21 pm 
NOVICE MEMBER

paderewsku napisał(a):
co do kosztów to są… zgodne ze zdrowym rozsą…dkiem, nie piszę o tym z tego względu że zaraz rozpętała by się wojna że" są…siad mojego są…siada to taki remont za XXX zł zrobił" :=9 i jest hoho :wink:

Hah...tak to jest, każdemu się nie dogodzi ale trzeba takich olać i niech sobie idą… do są…siada są…siadki.Ja za jakis czas będę się musiał za silnik zabrać bo mam nową… skrzynię, nowy wał i most po remoncie więc i silnik wypada zrobić, choć jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, po 3/4 tygodniach przychodzę ":2xpompka" i pali na dotyk! ale zaczyna być głośny i to nie są… zawory...no i cieknie ale z tego co tu widzę na forum to chyba nikt nie ma silnika który nie cieknie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 08, 2009 4:55 pm 
NOVICE MEMBER

one nie ciekną… ani kapią….....one znacza swój teren....;-)

Tytuł:
PostNapisane: N lut 08, 2009 7:50 pm 
NOVICE MEMBER

Jak nie cieknie to znaczy ze jest za malo oleju. :jump:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1