Teraz jest Wt wrz 07, 2010 4:48 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 9:47 pm 
NOVICE MEMBER

... a moze by ktoś z Was opisał jak sie reguluje gaźniczek od wawki (najlepiej oba :roll: ) nie używają…c do tego jakiejs tam aparatury. Zawsze miałem problem z dobrym ustawieniem gaźnika (jedynie to robie tak ze odpala i ledwo do mechesa) i chciał bym to zmienić. Nie to żebym był zaraz tam jakiś gażnikowiec jak mechanik co robi przy tym pół życia ale jedynie doszlifować swoje umiejetnosci. Jakieś sugestie, rady, porady, opis... :oops: Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 10:41 pm 
NOVICE MEMBER

Popieram Kolegę :D To bardzo dobry pomysł, jestem pewien, że wielu użytkowników forum będzie śledzić ten wą…tek.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 7:57 pm 
NOVICE MEMBER

Ja to przewaznie ustawiam tak na wyczucie, a potem jade na stacje diagnostyczna i na analizatorze spalin poprawiam.Zreguly musze zubozyc mieszanke. :lol: Duzo zalezy rowniesz od zuzycia gaznika.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 8:20 pm 
NOVICE MEMBER

no właśnie, ale co znaczy na wyczucie :roll: jak mniej wiecej postepujesz ( chodzi mi o to skad mam wiedzieć kiedy jest za uboga a kiedy za bogata). co i jak mniej wiecej po rozebraniu gaźnika na częsci pierwsze. chodzi mi o wstepna regulacje i ostateczną…. tyle ze bez tego analizatora spalin.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 12:24 pm 
NOVICE MEMBER

Oczywiście że nie zagłębiałem się w szczegóły, opis ten jest wykonany bardzo pobierznie, i ma na celu pokazanie pewnego zakresu prac, unaocznienie niektórych rzeczy. Wielu urzytkowników forum prawdopodobnie nie widziała silnika Warszawy od środka, a tu mogła to sobie zobaczyć. Być może będzie to zachęta do poczytania literatury na ten temat, rozwinięcia swojej wiedzy, i dojścia do wniosku że "nie taki diabeł straszny". Nie miałem na celu stworzenia poradnika jak krok po kroku sobie z tym poradzić, bo faktycznie trzeba by było się mocno zagłębić i napisać kilka dobrych stron, łą…cznie z narzędziami specjalistycznymi itd. Zapewniam Pana że silnik nie wybuchnie, a jeśli chciałby Pan zawrzeć dokładne dane , wartości pasowań, momentów i wielu innych niezbędnych informacji, podejrzewam że nikt nie będzie miał nic przeciwko, a ja napewno.
I proszę na mnie nie krzyczeć "na czerwono" :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 3:38 pm 
NOVICE MEMBER

Jeśli ktoś już chce aż tak szczegółowy opis remontu silnika to mogę udostępnić zwykłą… ksią…żkę do Warszawy....tylko poco to komu jak i tak mało kto zrobi to sam w domu a nawet jeśli to wtedy i tak nie będzie kręcił śrubek patrzą…c się w monitor żeby dowiedzieć się jak co spasować :?
Po szczegółowe informacje odsyłam do ksią…żek bo na forum to każdy ma inną… szkołę i wtedy zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał jakieś "ale"...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 26, 2009 10:05 am 
NOVICE MEMBER

Przykro mi że mój post myślę ciekawy trochę się popsuł, pojawiły się pytania jak ustawiać zapłon i kilka innych. można było przecież zabłysną…ć i napisać ciekawy artykuł o tym, post naprawde mą…drze by się mógł rozwiną…ć. Ale nie, bo silnik wybuchnie i jeszcze będą… fajerwerki. Kilka osób umieściło renowację auta od podstaw wkładają…c fotki z poszczególnych etapów prac, i idą…c za rozumowaniem Pana Sebastiana jak nie umieści się fotki z przykręcania zawieszenia, to znaczy że przykręcone nie było, na krawężniku się oderwie od ramy, jak to będzie na zakręcie to auto przewróci się na dach, nie daj Bóg będzie szła matka z dzieckiem i przygniecie dziecko. Katastrofa. :wink: O jejku...No nic....idą…c swoim krokim prezentuje narazie kilka zdjęć z obiecanego remontu silnika M-20. Nie będzie to może idealnie remont co montaż nowej dolnozaworówki. Zakupiono nowy blok silnika, blok jest FSO, bywają… bliźniacze od gaza, ten jest warszawowski.
Obrazek
Obrazek
Blok jest uzbrojony, gniazda zaworowe , prowadnice, rura rozdziału wody, żadnego kamienia :)
Zakupiono nawy wałek rozrzą…du, nowe korbowody, tłoki nom, pompę wody, głowicę. Poszukuje nowego nom. wału korbowego w cenie może trochę kożystniejszej jak na allegro.
Obrazek
Kolejna porcja zdjęć niebawem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 27, 2009 8:19 pm 
NOVICE MEMBER

Fajny temat. Dziadek troche mi po opowiada jak się spotkam o nim
W lato (teraz nie moge: zapieprz w szkole o egzamin) zaprezentuje remont skrzyni biegów do samochodu marki Warszawa. Naprawy tego użadzenia nauczył mnie dziadek (złoży 4 wawy od podstaw, 25 lat w zawodzie mechanika) więc możecie być pewni, że nie wybuchnie, ale to dopiero w lato.

PS jeśli ktoś by chciał to moge przeprowadzić mu remont skrzyni biegów (w lato oczywiście). Kontakt na priva

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 06, 2009 10:46 pm 
MEMBER

a co z glowicą…?dajesz nowe gniazda,prowadnice,uszczelniacze?a ze zdjec widac ze nie planowana :twak:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 07, 2009 2:14 pm 
NOVICE MEMBER

zgadza się, głowica nie była planowana ponieważ jest fabrycznie nowa, nowych się nie planuje, została sprawdzona płaskość jej powierzchni (pracuję w okręgowym urzędzie miar więc jest to najlpiej sprawdzona pod tym względem głowica jaką… ma ktokolwiek) . jesli widać ryski na zdjęciu to poprostu taka fotka, uwydatnia pewne rzeczy. głwica byłą… nieuzbrojona więc zawory, wałki klawiatury , dźwigienki, uszczelniacze także zostały zastosowane nowe (nie regenerowane) . po złożeniu została sprawdzona na szczelnosć (ciśnieniowo) .
a z tym :twak: to ostrożniej :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 07, 2009 5:02 pm 
MEMBER

:D a gniazda zaworowe utwardzane?

Tytuł:
PostNapisane: So mar 07, 2009 6:04 pm 
FULL MEMBER

paderewsku napisał(a):
zgadza się, głowica nie była planowana ponieważ jest fabrycznie nowa, nowych się nie planuje, została sprawdzona płaskość jej powierzchni (...)

Jeśli została sprawdzona - ok, ale uważałbym z nieplanowaniem nowych - trafiałem na krzywe jak patyk :)
Cytuj:
głwica byłą… nieuzbrojona więc zawory, wałki klawiatury , dźwigienki, uszczelniacze także zostały zastosowane nowe (nie regenerowane) . po złożeniu została sprawdzona na szczelnosć (ciśnieniowo).

- Czy prowadnice zostały skontrolowane na współosiowość z gniazdami? Właśnie mam głowicę na stole, która, choć nowa - wykazuje niewspółosiowość i wymaga obróbki...
- Czy zawory zostały doszlifowane i dotarte pod gniazda?
- Czy użyłeś uszczelniaczy oryginalnych, czy modyfikowałeś prowadnice pod "normalne" uszczelniacze, które dają… cokolwiek?

Oczekujemy rozwinięcia kwestii remontu...

Tytuł:
PostNapisane: N mar 08, 2009 12:20 am 
NOVICE MEMBER

...wracam z garażu i widzę że strasznie ruszyłem " gula "GZW i jest ono niezmiernie niezadowolone z faktu że ktoś odważył się zaprezentować swoje prace o tematyce podobnej do tej jaką… zajmuje się GZW. Dyskusja nabiera kształtu typu "ja Cię sprawdzę i wytknę jak to Ty żle robisz bo jedynie ja umiem ..."
oczywiście na pytania odpowiem:
- gniazda zaworowe zostały sprawdzone względem prowadnicy, jak Panu wiadomo ( zwracam się Pan Sebastiana) głowice rodem z allegro...weterana ...miały dużo wad, zgięta rura rozdziału wody, tak jak Pan wspomina błędy w obróbce gniazda zaworowego, i wiele innych. Zawory zostały dotarte do gniazda, nie było przy tym wiele pracy, geometria była bardzo przyzwoita, co do uszczelniaczy pozostały oryginalne, zgadza się iż mają… tendencję do zsuwania się z prowadnicy, jednak zuzycie oleju tą… drogą… jest tak znikome że....i tak będzie miał Pan inne zdanie....przerabiać i będzie ok...czy zostawić oryginał i dolać kieliszek oleju na 1000km( jeśli ktoś wogule taki ubytak zauważy) więc dyskusja typu "wyższość masła nad margaryną…" ....

Tytuł: REMONT S21
PostNapisane: Cz mar 19, 2009 11:48 pm 
NOVICE MEMBER

Mam pytanie co do silnika S21.
JAkie sa wasze opinie jesli chodzi o remont takiego silnika i jak one sie sprawuja po remoncie mam na mysli kapitalny remont.
Slyszalem od niektorych osob ze sa to silniki bardzo wrazliwe i czesto sie psuja glownie ze wzgledu slabej konstrukcji, poprostu juz takie sa malo wytrzymale.
Prosze napiszcie swoje opinie co sadzicie na ten temat na podstawie waszych doswiadczen.

Dodam ze uzywam samochod tylko do spokojnej jazdy nie mam zamiaru zylowac i eksploatowac auta na maksa, wiadomo ze tego typu auta sa uzywane do spokojnej jazdy lub nawet szybszej na autostradzie ale rowniez spokojnej.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 20, 2009 7:26 pm 
NOVICE MEMBER

trochę jeszcze nawią…żę do tej niby "wojny" chodź nie uważam aby była to jakaś wojna, mi jest poprostu przykro że umieciłem ciekawy temat, pan Sebastian się oburzył że ktoś śmie wykonywać takie naprawy poza nim. Nie jest prawddą… że chodzi Panu Sebastianowi o to że wprowadzam w błą…d kogoś nie umieszczajc bardzo dokładnych wytycznych, chodzi o znalezienie powodu jakiegokolwiek do ".....kto to tak robi!" Pan Sebastian doskonale zna się tych silnikach, nie podwarzam tego...niestety Pan Sebastian moją… wiedzę podwarzył , piszę niestety gdyż nie zdecydował się wogule nawią…zać do zagadnienia. Nie są… mu potrzebne dodatkowe informacje o które tak zabiega, bo doskonale je zna. Zatytuowałem post " S-21 remont w miarę obrazowo" czy jakoś tak , gdybym chciał to zrobić śrubka po śrubce napisałbym "remont silnika krok po kroku " lub podobnie. Czytać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej :wink: . Pan Sebastian zadeklarował uzupełnienie mojego postu o dokładne wytyczne, bardzo się z tego powodu cieszę ,oczekuję z niecierpliwością… na obiecane informacje, jak zapewne pokaźne grono użytkowników forum. To będzie z pewnością… bardzo ciekawa publikacja i dla wielu z nas bardzo pomocna. Co prawda liczyłem że pojawi się tak szybko jak ostatnie posty w moim temacie, jednak rozumiem że takie opracowanie zabiera sporo czasu więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Co do pytania kolegi "wawka-68"
Warszawa eksploatowana zgodnie z przeznaczeniem, czyli do jazd po szosie, bruku, piachu ( nie po chałdach i do jazdy terenowej) z prędokściami ze zdrowym rozsą…dkiem- zdrowy rozsą…dek na ten silnik to jest ok 80km/h) wytrzymuje spokojnie 100.000km . po takim przebiegu cisnienie oleju oscyluje w okolicach "3" kPa na wskaźniku, mozna pokusić się o doszczelnienie głowicy, wymianę panewek korbowych, czy pierścieni i dalszą… eksploatację. Silnik po 100.000km nie wykazuje nadmiernej chałaśliwości, i po takiej "pół" naprawie można przejechać kolejne 40.000km. po tym przebiegu z reguły robimy remont. Mówię o aucie które nie jest forsowane , jest poprostu zadbane. Silnik po żetelnym remoncie takie przebiegi wytrzymuje i nie sprawia problemów, problemy pojawiają… się przy wyciskaniu z auta 130km/h na oryginalnym moście czy innych podobnych wigibasach. Warszawa poprostu nie jest do tego przystosowana. Reasumują…c: Auto użytkowane zgodnie z jego przeznaczeniem na silniku przejedzie spokojnie ok. 100.000km wiadomo że zdarzyć się może pęknięcie wału czy coś podobnego, ale nie mamy na to wpływu, zmęczenie materiału itp. to są… przypadki żadkie ale się zdarzają…...pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1