Teraz jest Wt wrz 07, 2010 4:48 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 22, 2010 8:36 am 
FULL MEMBER

ja swoją… kupowałem, w jak najlepszym stanie do remontu, co oznaczało, że miała mieć w miarę zdrową… budę
Obrazek
i się nie rozczarowałem rozbierają…c, wszystko było na wierzchu. Gorzej byłe z pick-upem, ale to już zupełnie inna bajka

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 22, 2010 2:18 pm 
NOVICE MEMBER

MarosCs napisał(a):
Czytajac wszystkie odpowiedzi, powiem Wam Panowie, ze zaczalem zastanawiac sie nad zakupem wawy do remontu. Otoz mojego ojca kolega jest mechanikiem z 30 letnim starzem i wlasnym zakladem, wiec podejzewam ze jak pojde do niego i zagadam zrobi mi mechanike za pare piwek. Wiec tym sie nie przejmuje, a Wawe to w garazu sam na czesci moge rozbierac powoli w weekendy. Ciekawi mnie natomiast ile by wyniosl remont calkowity karoseri (powiedzmy ze nie jest tragicznie: http://allegro.pl/item893769513_warszawa_224.html ) no i wnetrza, bez mechaniki. Jak narazie mi sie nie spieszy i nie jestem taki jak moja zona,javascript:emoticon(':twak:') ze kupie cos pod wplywem chwili. Jestem cierpliwy i powoli bede sie zaznajamial z tematem i szukal czegos konkretnego:)

Ta Warszawa jest na Allegro jak się nie mylę to około roku i brania nie ma.
Jak na moje krótkie doświadczenie z moją… pierwszą… Wawką… to jak dla mnie Wawka z ogłoszenia jest tragedia przy tej cenie. Ja za swoją… dałem ciut więcej i miałem trochę części na zapas + moja jeździła ,miała OC i dowód podbity. Jak to koledzy z większym doświadczeniem podkreślali wcześniej żebyś się nie napalał za bardzo bo się przestraszysz później. Najlepsza chodź czasochłonna metoda to samemu jeździć i pytać. Te skarby jeszcze stoją… i czekają… na swoich nowych opiekunów ukryte gdzieś w garażach przez starszych dziadziusiów. Kilka razy już się spotkałem z faktem że ludzie czasem nie wiedzą… że np. ich są…siad ma taką… lalunie w garażu obok. Bierz żonkę i wybierz się na przejażdżkę np po okolicznych wioskach pytaj kogo napotkasz po drodze, ja nawet na Cb pytam czasem choćby o części i w ten głupio-prosty sposób znalazłem kilka cennych dla mnie rzeczy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 22, 2010 10:07 pm 
FULL MEMBER

Servus.

Jestem w dobrej sytauacji bo juz wszystko albo prawie wszystko zostalo powiedziane ale jakos nie moge sie powstrzymac.

Moze nie mam racji ale moim zdaniem jak masz 18000 i szukasz auta to nie powinienes kupowac warszawy.

Wedlug mnie nie wystarczy to ani na w miare porzädne auto a juz napewno nie na remont Warszawianki, chyba ze to mialby byc taki remont o jakich pisali koledzy w odniesuieniu do Warszawek z allegro.

Sorry, taki mam pogläd na ten temat a poparty jest remontem Pick-up a i aktualnie Garbatej pieknosci na ukonczeniu.

Radkus 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 22, 2010 11:05 pm 
NOVICE MEMBER

Przewija się tu uporczywie "starczy - nie starczy" w odniesieniu do konkretnej sumy, ale jaki to ma sens bez odniesienia do konkretnego czasu względnie przebiegu? Jak kupić nówkę, to też przez 10 lat się wyda tyle albo lepiej.
Na porzą…dny samochód starczy i pół tej sumy, pod warunkiem, że się akurat trafi ktoś, kto sprzedaje samochód "do jeżdżenia". Dajmy na to - dziadek jeździł, dbał, umarł, rodzina sprzedaje auto. Albo jeździł, dbał, podupadł na zdrowiu, sprzedaje. Nie dostanie za ten wóz dychy na pewno.

Kupiłem warszawę 5 lat temu od człowieka, któremu zięć kupił coś w swoim pojęciu lepszego, a dwa auta w domu dwojga emerytów to było za dużo. Pierwszy duży wydatek zrobiłem po roku, jak mi pękł wał korbowy, i ten wydatek to było 800 zł (500 za naprawę silnika i 300 za malowanie dwojga zarysowanych na parkingu drzwi). Przy czym to była jedyna awaria uziemiają…ca na drodze.
Od tego czasu (pomijają…c jedno duże malowanie) raz w roku seria napraw pochłania 1-2 tysią…ce, a poza tym są… naprawy drobne, np. właśnie kupiłem pompę paliwa. Przy czym części do warszawy (czyt. żuka) są… na ogół dużo tańsze niż do aut nowoczesnych.
A świece, gumy itp. trzeba wymieniać w każdym wozie, nie tylko zabytkowym.
Miałem od nowości przez cztery lata daewoo espero i po wygaśnięciu gwarancji wcale naprawy nie wychodziły taniej (za to różnica między ceną… nowego a tym, co wzią…łem za czteroletni, to było właśnie 18 tysięcy).

Tytuł:
PostNapisane: So sty 23, 2010 1:51 pm 
NOVICE MEMBER

Myślę cały czas nad tematem. Doszedłem do wniosku, że zdania są… podzielone i trza wycią…gną…ć z tego jakiś konsensus;) Rzomawiałem z żoną… na ten temat i z Kolegą… z forum, który pokazał mi swoje cudeńko przed remontem. Myślę, że za 18 k, kupię jaką…ś Wawkę jak najbardziej kompletną… i w jak najlepszym stanie. Postawię ją… w garażu i powoli będę ją… robił. Przez następny rok mógłbym uzbierać dodatkowy fundusz i wzią…ć jakiś kredycik na remont, tak więc jest to jakaś opcja. I przez nastepne 2 lata wlozyc w Wawke troche pieniedzy i bylo by git, i wiedzialbym czym jezdze:)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 23, 2010 8:54 pm 
NOVICE MEMBER

Witamm wszystkich......
Jestm pełen uznania dla waszej wiedzy o marce "warszawa".
Do dłużeszego czasu cztam wasze forum. Ucze sie od was.

Jednak czy naprawde wierzycie ze mozna jeszcze kupić Wawke garbuske w dobrym stanie. Myśle że juz wszytsko jest raczej przetrzepane.
Sam od kilku miesięcy poszukuje, pytają…c czytajac sledzą…c giełdy.
To nie takie proste jak tu piszecie,że "u dziaka w garazu stoi tylko poszukać trzeba".....
Jak narazie kupiłęm tylko silnik - dolniaka, i tez rozkaładam ręce, bo chciałoby sie ale jak? co? Nie jestm mechaniorem.
Kupiłem bo chciałem, bo zawsze pocią…gą…ły mnie te autka.
Tak wiec zaczałem od silnika. lepiej późno niz........
Zaczynam czytac, pozawac lepiej to auto.
Wiem że to nie bedzie łatwe ale tez wiem ze chce to zrobic.

Myśle, że wiele bede mógł nauczyc sie od was na co liczę

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So sty 23, 2010 11:13 pm 
FULL MEMBER

Serwus.

Witaj.

Te histoie o autkach od dziadkÜw itd, itp od czasu do czasu sie zdarzajä ale najczesciej komus innemu.

Ja pare lat temu kupilem w taki sposÜb Pickusia, przypadek, gosc ktÜry skupowal kilka lat warszawy za grosze z calego kraju nagle postanowil sie ich pozbyc z zarobkiem. :lol: Kupilem wtedy Pickusia i Furgon za takie sobie pieniädze ale z perspektywy czasu i wziäwszy pod uwage ze ceny drzwi na allegro osiägajä 1500 zl i wiecej byl to wlasnie taki zakup o jakim pisal kolega 2 albo trzy posty wyzej.

Trzymam kciuki za wszystkich tych, ktÜrzy kupujä Warszawianki a jeszcze bardziej za tych ktÜrzy je przywracajä do zycia.

Radkus 8)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 11:03 am 
FULL MEMBER

oj zdarzają… się takie przypadki
swoją… pierwszą… garbuske kupiłem tak w 2004 roku
a drugą… w 2007 w sierpniu też od dziadka
więc nie jest tak źle

o oby dwóch można by rzec informacje zdobyłem przypadkiem

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 11:38 am 
NOVICE MEMBER

radkus napisał(a):
Te histoie o autkach od dziadkÜw itd, itp od czasu do czasu sie zdarzajä ale najczesciej komus innemu.
Mnie się, jakom rzekł, zdarzyło. Ba, człowiek sam do mnie zadzwonił pytają…c, czy jeszcze chcę. Ale to był ostatni dzień roku 2004, a ja pierwszy raz zainteresowanie zasygnalizowałem prawie 15 lat wcześniej. Jego szwagra też nagabywałem (miał warszawę rocznik 1964 od nowości), to odpowiadał "A czym ja bym wtedy jeździł? Na stare lata będę się uczył zmieniać biegi w podłodze?"
Recepta jest prosta: kupić warszawę dobrze utrzymaną… (nie musi lśnić, może jej nawet brakować listwy ozdobnej), w cią…głej eksploatacji u spokojnego, zapobiegliwego właściciela. I, jak wszystkie proste recepty, jest trudna do zrealizowania.

Ostatnio edytowano N sty 24, 2010 11:43 am przez A.Weasley, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 11:39 am 
NOVICE MEMBER

kolego MarosCs przeglą…dnij sobie te oferty,niby juz zakonczone ale nie koniecznie wszytskie zostały sprzedane:
http://www.allegro.pl/item885983667_war ... dzwon.html

http://www.allegro.pl/item834658012_fso ... _stan.html

http://www.allegro.pl/item826382837_war ... a_prl.html

http://www.allegro.pl/item824446309_war ... _stan.html

MERCEDES W210 1998

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 1:44 pm 
NOVICE MEMBER

Dzięki:) Powoli zaczynam widzieć różnicę między odrestaurowaną… a przypudrowaną… Wawką…. Muszę jeszcze tylko zobaczyć pare aut w realu, dotkną…ć, poczuć itp:)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 2:28 pm 
NOVICE MEMBER

Niekonstruktywnie, ale na temat:
Stary samochód to jak stara baba - wszystko dobrze, doką…d go nie zaczniesz rozbierać.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 6:14 pm 
NOVICE MEMBER

"Stary samochód to jak stara baba - wszystko dobrze, doką…d go nie zaczniesz rozbierać."
Dokładnie tak!

No i nie można podzielić samochodów na kategorię: oderstaurowany, przypudrowany.
Każde auto jest inne i inaczej było konserwowane, remontowane i trzymane. Poztym to też zależy od człowieka. Handlarz- wiadomo, będzie chciał wcisną…ć auto za wszelką… cenę, a ktoś postronny może okazać się uczciwy i szczerze powiedzieć co i jak:)
Tak więc myślę, że sporo zależy do szczęścia

Tytuł:
PostNapisane: N sty 24, 2010 7:12 pm 
NOVICE MEMBER

MarosCs a dzwoniłes moze o wawke z ogłoszeń wyżej.
szkoda bo pare miesiecy temy miałem fajna wawke na sprzedaz i poszła za 14 tys.az samemu mi jej szkoda bo była w oryginalnym stanie.A wolałbym zeby trawiła w dobre ręce. oto foto
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i filmik
http://www.youtube.com/watch?v=06VQQeYRayI

ps.ale napewno ci sie coś trafi!!!

MERCEDES W210 1998

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 26, 2010 1:16 pm 
FULL MEMBER

Darecki napisał(a):
wszem i wobec witam
coś o mnie na wstępie
jestem jakby się zdawać mogło szczęśliwym posiadaczem
warszawy 204, 2 silników domiej i całego osprzętu potrzebnego do naprawy tegoż pięknego pojazdu
wszystko to mam w spadku po dziadku i niestety z przyczyn niezależnych odemnie muszę to wszystko sprzedać
budynek ma kto inny a ja tylko sprzęty a jako że niemam żadnej możliwości przechowywania niestety idzie pod młotek....
a jest tego dobra co nie miara dziadek był mechanikiem (jakieś 30 lat temu) :)

Napisal to uzytkownik DARECKI w innym topicu, wiec moze warto sie kolego zainteresowac tym sprzetem.....bo mowil tu ktos ze Wawka po dziadku zadko sie trafia

http://WWW.CLEAN-SERWIS.DL.PL
http://WWW.ARTROMOT-K2.PRV.PL

'64 FSO Warszawa 204

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1