Cześć
Jestem na forum pierwszy raz ... Witajcie!
Niektóre osoby mogą być zaskoczone co ja szukam z tak dużym autobusem na forum LR.
Wychodzę z założenia, że rozmowy należy prowadzić z fachowcami którzy robią dużo większe cuda niż ja potrzebuję.
Dlaczego, a no dlatego że Ich początki na pewno były podobne jak to co teraz potrzebuję

Co potrzebuję ?
Chciałbym, by mój busik rodzinny miał możliwość regulacji wysokości zawieszenia w zależności od potrzeb.
- autostrada, krajówki .... -40mm
- miasto itp .... -10mm
- góry, las, budowa itp ... +20/40mm
- wysokość regulacji rozsądnie bez zbędnego rozginania nadkoli itp. Nie zamierzam wymieniać co chwilę półosi itd.
- prędkość opuszczania/podnoszenia może być bardzo wolna, na pewno nie będę robił nim popisówek
- na pewno potrzebuję możliwość regulacji np. 1,2,3 (nawet na 3 czujnikach ciśnienia przełączanych klawiszem lub jakaś elektronika z czujnikiem ciśnienia)
Zerkając na oferty znalazłem warsztat który zrobi okucia i poduchy pod Air Ride.
Mam wysłać przednie (nowe) amortyzatory, a on zamontuje na nich poduchy. Tył jest zrobiony osobno poduszka i amorek.
Podobno poduszki 6".
Auto waży 1800kg + 700kg bagażu - po moim modyfikacjach będzie ważył 2100kg.
Czy mój plan ma sens ?
Myślałem o montażu jakiegoś oryginalnego kompresora od X5, czy jakiegoś VW, Audi z zawieszeniem pneumatycznym.
Zawieszenie zrobię w warsztacie mechanicznym.
Elektrykę, wyspę zaworową i węże ogarnę samemu (powiedzmy potrafię odróżnić plus od minusa

)
Największy problem to nie wiem jak rozwiązać pomiar ciśnienia by sterować elektrozaworami.
Pozdrawiam,
Piotr