Lowrider.pl

Pierwszy polski portal poświęcony lowriderom, customom i hot rodom
Teraz jest Wt paź 15, 2019 2:48 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 10, 2009 11:31 am 
Offline
NOVICE MEMBER

Dołączył(a): Pn mar 26, 2007 1:34 pm
Posty: 151
Lokalizacja: Mielec
Mam następują…cy problem, kupiłem silnik s21 za śmieszną… sumę. Silnik ten był remontowany około 1991 roku przez jak są…dzę jakiegoś starej daty mechanika, odkręciłem dekle zdją…łem miskę olejową… i wszystko wyglą…da dobrze praktycznie wszystkie elementy wyglą…dają… na nowe. Ale jakiś zbieg okoliczności spowodował że silnik nie został zamontowany w aucie ale leżał sobie w ciepłym i suchym garażu jednak BEZ oleju co spowodowało ze na chwilę obecną… nie da się obróci wałem. Zastanawiam się nad tym jak podejśc do tematu chciałbym najpierw ruszyc ten silnik a później rozebrac go i przeglą…dną…c wymienic uszczelnienia itp. Tylko czym go zalac zeby odpóścił ? Wczoraj wykręciłem świece i zalałem na tłoki nafty pomieszanej pół na pół z olejem w pią…tek znów będę miał czas się tym zają…c tylko co i gdzie wlac może sztucznie podac ciśnienie w magistralę olejową…?? żeby panewek nie uszkodzic??

(przepraszam za literówki ale piszę z komputera na uczelni i nie działa pisanie polskiego znaku "alt+c")

_________________
FSO WARSZAWA 223 '71
JAGUAR XJ6 '85


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 10, 2009 9:51 pm 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt maja 30, 2008 7:48 am
Posty: 144
Lokalizacja: łosice/głowno
panewek nie uszkodzisz, tam jest stop łożyskowy , panewka do wału nie przyrdzewiała, to że byłby olej, to i tak jeden....., olej w misce reszta sucha, bez znaczenia czy był czy nie. jeśli silnik stał naprawdę długo, mogły skorodować gładzie cylindrów, i one trzymają… tłok w jednym miejscu, trzeba zdją…ć głowicę i zobaczyć jak to wyglą…da, podanie ciśnienia do magistrali nie komentuję, to taki pomysł jak polanie samochodu benzyną… po dachu w celu zatankowania. jeżeli silnik był złożony i nie odpalany, przyczyną… tego iż stoi okoniem może być zaciśnięty sznur łojowy z tyłu wału korbowego, on daje taki właśnie efekt, zdejm głowicę i przyjrzyj się jak to wszystko powinno działać, jak odejmiesz korby od dołu po kolei to będziesz wykluczał kolejne przyczyny, odkręcisz korbę pierwszego cylindra, pchniesz od dołu tłok do góry, znaczy nie staną…ł i tak po kolei aż dojdziesz jeśli wszystkie korby będą…odpięte a wał sięnie będzie kręcił....zwróć uwagę na ten sznur. jeśli to nie wyjaśni sprawy będziemy drą…żyć dalej......powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 11, 2009 2:07 pm 
Offline
FULL MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt paź 17, 2006 9:13 pm
Posty: 766
Lokalizacja: Wojkowice
zgadzam sie z kolega paderewsku,i radze jeszcze po wymontowaniu tłoków sprawdzic pierscienie,moga byc polapane

_________________
Warszawa 223 2.9 V6 1970r Klementyna V6
Warszawa M20 1957r
Ford Scorpio mk2 2.3 1997r


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 12, 2009 8:39 pm 
Offline
NOVICE MEMBER

Dołączył(a): Pn mar 26, 2007 1:34 pm
Posty: 151
Lokalizacja: Mielec
Dzięki za rady. Jutro popatrzę jak to wyglą…da. Ale przyznam że po dłuższych przemyśleniach (miałem na nie prawie tydzień) i mimo dość szalonych pierwszych pomysłach jakie wpadły mi do głowy i które napisałem w 1 poście doszedłem do identycznych wniosków jak kolega Paderewsku. Ale rady będą… jeszcze pewnie potrzebne bo coś tam pojęcia o silnikach mam (od dziecka w warsztacie) więc chyba sobie poradzę Ale młody jestem a doświadczenia nic nie zastą…pi.
A Przy okazji mam pytanie jak montuje się takie sznur łojowy bo nigdy nie miałem z tym styczności ?? Jak to zrobić żeby nie był ani za ciasny ani za luźny, coś o sznurze z mercedesa też coś mi się obiło o uszy ?? A może nie warto zmieniać tego który jest ? czy taki przestój na sucho mu nie szkodził ? Bo wszystkie inne uszczelnienia mam zamiar wymienić.

_________________
FSO WARSZAWA 223 '71
JAGUAR XJ6 '85


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 13, 2009 11:07 pm 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt maja 30, 2008 7:48 am
Posty: 144
Lokalizacja: łosice/głowno
...a daj Pan spokój! z tym sznurem.... :wink:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 15, 2009 11:10 am 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 06, 2006 6:04 pm
Posty: 103
Lokalizacja: Łódź
Ja bym po spojrzeniu na gładzie (po zdjęciu głowicy) odkręcił pokrywę tylnego czopa głównego albo dolne mocowanie sznura (chyba się da), ale i tak jak masz zamiar wszystko oglą…dać to wszystko jedno jak poodkręcasz. Jak rozkręcasz całość to najpierw pokrywy korbowodów.

Jak nigdzie nie "połapane" to tak jak koledzy wskazują… sznur blokuje obrót.

_________________
--o00o----'(_)'----o00o--. GG: 1223301


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 9:22 pm 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 13, 2007 9:49 pm
Posty: 145
Lokalizacja: Krzanowice
Poluzoj najpierw korby moze panewki sa poprostu za ciasne. :?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 11:17 am 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sty 20, 2009 8:35 pm
Posty: 28
Witam mam podobny problem (zastały motor) tylko że nie po remoncie.
Podobno kilka lat temu normalnie pracował i od tej pory niczym nie zalany stał.
Jak go najmniejszym wysiłkiem rozruszać, żeby nic nie uszkodzić, czy czeka mnie rozbieranie wszystkiego?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:06 pm 
Offline
FULL MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 26, 2004 11:23 pm
Posty: 739
Lokalizacja: Frankfurt
Servus

Ja jakis rok temu zalalem silnik od jaguara Coca Cola, byl przylapany na pierscieniach 5 zylindra, po 2 dniach udalo mi sie go poruszyc.
W moim przypadku wiadomo bylo jednak ze silnik jest do remontu wiec poszedlem na latwizne.

Radkus 8)

_________________
Moze byc tylko lepiej.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:26 pm 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 13, 2007 9:49 pm
Posty: 145
Lokalizacja: Krzanowice
Ja mialem motor z wawy gdzie byla rdza na jednym z cylindrow mimo ze swiece , gaznik i kolektory byly zamontowane.A stal tylko dwa lata.Tyle ze na wolnym powietrzu ale pod dachem.
Cytuj:
Jak go najmniejszym wysiłkiem rozruszać, żeby nic nie uszkodzić,

Zalej go od gory olejem albo ropa na jakis czas a potem pomalu puboj krecic.Jesli jest zlapany to przewaznie na cylindrach.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 23, 2009 11:27 am 
Offline
NOVICE MEMBER
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sty 20, 2009 8:35 pm
Posty: 28
...tak zrobię.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL